Frågor och svar med anledning av coronaviruset

Är du timanställd?
Är du timanställd (intermittent anställd) och får jobba färre timmar just nu så kan du ha rätt till ersättning från a-kassan. Är du inte redan anmäld hos Arbetsförmedlingen måste du göra det först för att ha rätt till ersättning.

Har du blivit uppsagd eller varslad om uppsägning?
När din uppsägningstid går ut kan du få ersättning för tiden ditt arbete minskar. Då ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen. Att du har blivit varslad innebär inte att du ännu har blivit uppsagd.

Om du har frågor om din anställning, varsel, permittering osv rekommenderar vi dig att ta kontakt med HRF. Medlem i HRF blir du här.

Har du blivit permitterad eller ska få korttidsarbete?
Om du blir permitterad innebär det att din arbetsgivare sänkt din arbetstid men du har inte blivit uppsagd. Du har inte rätt till ersättning från a-kassan så länge du fortfarande är anställd. Det gäller även om lönen sänks eller uteblir helt.

Korttidsarbete innebär att din anställningstid sänks men staten betalar en del av din lön. Du har inte rätt till ersättning för den tiden.

Har dina barns förskola/skola stängt?
Är du hemma med barn på grund av att förskola eller skola har stängt och du inte kan söka eller ta arbete ska du fylla i ”Kan inte ta arbete” på din tidrapport. Om du har barntillsynen ordnad på annat sätt, till exempel genom att en närstående kan ta hand om barnen om du får jobb så kan du fylla i arbetslös som vanligt.

Har din kommun beslutat att ditt barn inte får komma till förskolan tror att de har en plats där?
Eftersom ditt barn har en plats på förskolan får det förutsättas att ditt barn kan lämnas om du blir erbjuden ett arbete.
Om du kan sköta ditt arbetssökande hemifrån trots att du har ditt barn hemma kan du anses stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta under förutsättning att du är anträffbar för Arbetsförmedlingen och möjliga arbetsgivare, samt att du kan ta ett arbete. Om du inte kan söka arbete och vara anträffbar står du inte till arbetsmarknadens förfogande.

Om ditt barn är sjukt eller smittat ska du söka ersättning från Försäkringskassan.

Bli medlem klicka här!

När kan man få ersättning från a-kassan?

Så här gör du för att ansöka om ersättning.